Annonse for Stabburet


Produsert av TV 2 Konsept


Minst én skive med leverpostei hver dag - slik får Alma (2) i seg et av kroppens viktigste næringsstoffer.

– Jeg har hele tiden i bakhodet at den maten som hun får, skal gi henne næringsstoffene som hun trenger for å vokse, forteller Kine  Andersen Cornejo  på Lørenskog. Hun har selv vokst opp med det hun beskriver som normale, sunne matvaner, og synes det er fint å kunne gi dem videre til barnet sitt. –  I barndomshjemmet mitt gjaldt regelen at vi først måtte ta en brødskive med sunt pålegg før vi kunne ta skive to med noe usunt. Jeg husker at jeg gjerne tok leverpostei på både skive én og to! 

Smaken for leverpostei har tydeligvis gått i arv, for Alma spiser faktisk bare leverpostei på brødskiven for tiden. Kine er fornøyd med at det som er et bra valg ernæringsmessig også er datterens favorittpålegg. –  Det er jo viktig at hun liker det hun spiser.

Bleke og svimle uten nok jern

Linn Anne  Bjelland  Brunborg i Orkla  Foods Norge  er enig med Kine at kostholdet er spesielt viktig under oppveksten. Med doktorgrad i ernæring fra  Universitetet i Bergen og  mer enn  10 års forskningsarbeid innen temaet, vet hun bedre enn de fleste hvilken avgjørende rolle maten har for utviklingen for barn og tenåringer. 


Hun fremhever jernets betydning i den forbindelse. – Kort fortalt er jern en viktig bestanddel i de røde blodcellene som frakter oksygen rundt i kroppen. Oksygenet  hjelper til med å  forvandle mat og væske til energi som brukes blant annet til å bevege kroppen, reparere celler og holde hjernen frisk. Uten nok jern i kroppen kan vi bli trøtte, bleke og svimle, så det gjelder å sørge for at kroppen alltid har nok, sier  Linn Anne. 

lite bilde med navn.jpg

Linn Anne Bjelland Brunborg, Ernæringsfysiolog i Orkla

Så hvordan sikrer vi at jernlageret er fylt opp? –   Babyer er født med et lite jernlager i kroppen, men det er først når de ved  fire til  seks måneders alder introduseres for fast føde at vi må begynne å passe på. Det er viktig å gi babyer jernholdig mat, og fortsette med det under hele oppveksten. Det er størst fare for jernmangel under denne tiden i livet fordi barn og unge  vokser og er aktive, forteller Linn Anne. – Barn trenger fulle jernlagre for lek og læring!

Barn trenger fulle jernlagre for lek og læring!

- Linn Anne Bjelland Brunborg,

Ernæringsfysiolog i Orkla


C-vitamin gir bedre jernopptak


Et høyt tempo i barnehagen og et aktivt liv også på fritiden gjør at Alma trenger all den næringen kroppen kan få. –  Vi forsøker å ha et balansert kosthold med mye grønt og fisk flere ganger i uken. Alma elsker laks og grønnsaker, men med unntak av taco-kjøttdeig, er hun ikke glad i kjøtt, sier mamma Kine.

Dermed blir brødskivene med leverpostei desto viktigere, siden det er enklest for kroppen å ta opp jern fra kjøtt, forteller Linn Anne. – Jern finnes i to ulike versjoner. De er begge like gode, men den ene typen jern tas lettere opp i kroppen. Denne får vi ved å spise kjøtt  og andre animalske matvarer, og da spesielt rødt kjøtt, mens den andre jerntypen finnes i  fullkorn og grønne grønnsaker, sier hun og legger til at du kan hjelpe kroppens opptak av jern ved å spise eller drikke matvarer som er rike på vitamin C sammen med korn og grønnsaker. – Ta et glass appelsinjuice, noen skiver paprika, en kålrabi-bit eller et eple, tipser hun.   Brokkoli, som Alma har fått en smak for, er som de aller fleste grønne grønnsaker, også en fin kilde for vitamin C.

DSC03580.JPG

I tillegg til et riktig kosthold, er Kine opptatt av å skape gode vaner rundt måltidene. –  Vi sitter sammen ved bordet, takker for maten og spør om det er greit å gå fra. Dette er familiens tid sammen, og jeg merker at barn har godt av rutiner. Det gir dem trygghet, sier hun og legger til at det etter en lang sommerferie er godt å komme tilbake til hverdagens måltider og vaner. De inkluderer også en dose frisk luft hver dag, og i helgene gjerne en tur i nærmiljøet med litt å spise i sekken. –  Vi tar med matpakke, og da er det gjerne brødskiver med leverpostei og paprika og agurk som snacks ved siden av.

I tillegg til et riktig kosthold, er Kine opptatt av å skape gode vaner rundt måltidene. –  Vi sitter sammen ved bordet, takker for maten og spør om det er greit å gå fra. Dette er familiens tid sammen, og jeg merker at barn har godt av rutiner. Det gir dem trygghet, sier hun og legger til at det etter en lang sommerferie er godt å komme tilbake til hverdagens måltider og vaner. De inkluderer også en dose frisk luft hver dag, og i helgene gjerne en tur i nærmiljøet med litt å spise i sekken. –  Vi tar med matpakke, og da er det gjerne brødskiver med leverpostei og paprika og agurk som snacks ved siden av.

 .JPG


Nok jern er også viktig for småbarnsmødre

Linn Anne er opptatt av at småbarnsmødre passer godt på seg selv også. – Mange yngre kvinner sliter også med jernmangel. Husk å spise ordentlig selv også - ta en brødskive av den grove sorten med leverpostei sammen med barnet ditt. Både for å gå foran med et godt eksempel, og fordi kroppen din trenger det. 


Det rådet følger allerede Kine. –  Jeg mistet mye blod da jeg fødte Alma, og på barselavdelingen etterpå spiste jeg så mye leverpostei at sykepleierne bemerket det. Jeg har fortsatt med det, og det blir minst én leverpostei-skive om dagen. 

 .JPG

TV 2s journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.

Programredaktør: Jarle Nakken

Salgsdirektør: Bjørn Gunnar Rosvoll

Lars Hilles gate 30

Pb 7222

5020 Bergen

Telefon: 02255

Materialet på nettstedet er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten avtale med TV 2 AS (utgiver) og/eller med annen klareringsordning (Kopinor www.kopinor.no eller Norwaco www.norwaco.no), er enhver lagring, eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring (herunder visning) bare tillatt når det er hjemlet i lov (til privat bruk, sitat og lignende). Utnyttelse i strid med lov eller avtale medfører erstatningsansvar, og kan straffes med bøter eller fengsel.

Logo_TV2_Konsept_RGB_Staende_Sort.png
Stab_levp_original_jente 1.png

Annonsørinnhold