Akkurat nå bugner det av ferske, norske rotgrønnsaker i matbutikkene. Hasle gård i Østfold er en av jordbrukene som bidrar til at vi kan nyte smaken av persillerot, chioggiabeter, rødbeter og mange andre typer røtter ved middagsbordet.
Roy Hasle er sjette generasjon gårdbruker og driver Hasle gård sammen med kona Kathrine og sønnen André . Siste tilskudd på treet, seks måneder gamle Olivia, er kanskje ikke så involvert ennå, men som gårdens første odelsjente vil hun fort nok kunne ramse opp alle de ulike grønnsakene som dyrkes av farfar Roy, farmor Kathrine og pappa André: Gule og hvite beter, chioggiabeter, som også kalles polkabeter på grunn av de rosa og hvite stripene, rødbeter, asiatisk reddik og persillerot.
Roy Hasle er sjette generasjon gårdbruker og driver Hasle gård sammen med kona Kathrine og sønnen André . Siste tilskudd på treet, seks måneder gamle Olivia, er kanskje ikke så involvert ennå, men som gårdens første odelsjente vil hun fort nok kunne ramse opp alle de ulike grønnsakene som dyrkes av farfar Roy, farmor Kathrine og pappa André: Gule og hvite beter, chioggiabeter, som også kalles polkabeter på grunn av de rosa og hvite stripene, rødbeter, asiatisk reddik og persillerot.
Til en stor kjele (ca. 10 pers)
Slik gjør du:
Kok svinenakken, laurbærbladene og kjøttfonden i 1–1,5 time. Tilsett hodekål, persillerøtter, løk og purre.
Kok i 20 minutter.
Riv rødbetene på rivjern og ha de i mot slutten. Tilsett salt og pepper og bittelitt eddik. Pynt med rømme/kesam og bladpersille.
Røtter er grønnsakenes egne vitamin-lagre og proppfulle av næringsstoffer som kroppen trenger. Vi spiser stadig mer grønt her til lands, og proffe kokker går foran og inspirerer til å bruke rotgrønnsaker sammen med fisk og kjøtt eller på egenhånd. Selv om vi prøver stadig flere typer rotgrønnsaker også på hjemmebane, er det én rot som peker seg ut som en tydelig favoritt: I fjor spiste vi i gjennomsnitt over åtte kilo gulrøtter hver.
Ikke spør Roy om hvilken som er hans favoritt blant alle de herlige rotgrønnsaker som han dyrker hjemme på Hasle – alle har sin egen unike smak, tekstur og utseende. Det han derimot gjerne forteller om, er hvordan de lange lyse dagene i kombinasjon med kjølige netter bidrar til at grønnsaker som dyrkes i Norge har god tid til smaksutvikling. Selv mener gårdbrukeren at han dyrker i paradis! Dessuten gjør våre kalde vintre at insekter og andre skadedyr ikke overlever, og dermed slipper Roy og andre bønder å bruke store mengder sprøytemidler. På Hasle gård lukes dessuten ugresset minst to ganger per sesong for å unngå bruk av kjemikalier. Det er godt å vite når du kaster deg over rotfruktene i matbutikken for å lage et høstlig herremåltid av dem.
Disse ingrediensene kan brukes på mange måter og som gir ulike smaksopplevelser alt etter om de varmebehandles eller ikke. Husk at mye av næringsstoffene sitter i skallet, så skrubb rotgrønnsakene rene med en børste i stedet for å skrelle dem. Forsøk gjerne å ovnsbake forskjellige typer rotgrønnsaker sammen med litt olivenolje, salt og pepper, eller sleng dem på grillen og server som tilbehør eller hovedrett. Kokte eller dampede rotfrukter er et populært alternativ til poteter. Du kan også servere dem som en smaksrik og silkemyk puré til søndagsmiddagen. Forvandle dem til knasende sprø chips til fredagskosen eller som utgangspunkt for en smaksrik grønnsakssuppe. Aller enklest, og minst like godt, er å spise rotfruktene som de er i en råkostsalat eller som snacks.
MENY
SPAR
JOKER
NÆRBUTIKKEN
CC MAT
JACOB’S
KIWI
TV 2s journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
Programredaktør: Jarle Nakken
Salgsdirektør: Bjørn Gunnar Rosvoll
Lars Hilles gate 30
Pb 7222
5020 Bergen
Telefon: 02255
Materialet på nettstedet er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten avtale med TV 2 AS (utgiver) og/eller med annen klareringsordning (Kopinor www.kopinor.no eller Norwaco www.norwaco.no), er enhver lagring, eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring (herunder visning) bare tillatt når det er hjemlet i lov (til privat bruk, sitat og lignende). Utnyttelse i strid med lov eller avtale medfører erstatningsansvar, og kan straffes med bøter eller fengsel.