Y

ANNONSE FOR Gartner

produsert av tv 2 konsept

Norsk blomkål og spisskål nyter godt av den lange modningstiden som gir nordiske grønnsaker en unik smak takket være kombinasjonen av lange, lyse dager og kjølige netter. 

I tillegg krever det å  dyrke disse grønnsakene mye kunnskap, tilstedeværelse og et godt håndlag, forteller blomkålprodusent Martin Sørum i Lier. – Blomkålen skal gjerne ha det litt godt. Den liker å skjemmes bort! Den trenger god jord, jevnt med vann, godt med næring og varme. En blomkål som blir stressa, kan bli misfarget og få dårligere smak, forklarer han. 

Blomkl7.jpg
Blomkl7.jpg

I tillegg krever det å  dyrke disse grønnsakene mye kunnskap, tilstedeværelse og et godt håndlag, forteller blomkålprodusent Martin Sørum i Lier. – Blomkålen skal gjerne ha det litt godt. Den liker å skjemmes bort! Den trenger god jord, jevnt med vann, godt med næring og varme. En blomkål som blir stressa, kan bli misfarget og få dårligere smak, forklarer han. 

Blomkl5.jpg

Håndplukkede smaksbomber

Akkurat nå er blomkålen som søte perler, fulle av  god smak og viktige næringsstoffer. Matskribent og kokebokforfatter Maj-Britt Aagaard kaller blomkål for hvitt gull, og gleder seg stort over at norskproduserte blomkål, spisskål og nykål nå er å finne i grønnsaksdisken. – Disse ser jo så nydelige ut, så faste, hvite og fine!

Blomkl5.jpg

Håndplukkede smaksbomber

Akkurat nå er blomkålen som søte perler, fulle av  god smak og viktige næringsstoffer. Matskribent og kokebokforfatter Maj-Britt Aagaard kaller blomkål for hvitt gull, og gleder seg stort over at norskproduserte blomkål, spisskål og nykål nå er å finne i grønnsaksdisken. – Disse ser jo så nydelige ut, så faste, hvite og fine!

Innen blomkålen havner i din lokale matbutikk, har den blitt nøye vurdert, plukket for hånd og deretter varsomt fått skåret vekk de lange, grønne bladene som har skjermet den ute på åkeren. Om blomkålen ikke er helt klar for å høstes, brekkes et blad over slik at den ikke blir misfarget av sollyset. – Så tar vi den neste gang, forteller Martin. Hver blomkål må håndteres forsiktig siden den lett får merker, og legges forsiktig ned i kasser som leveres rett til butikken. Med norske grønnsaker er veien fra åker og hjem til ditt kjøkken kort, og du kan plukke med deg en blomkål i handlekurven som har blitt høstet samme morgen. 

Blomkl8.jpg



  • Blomkål betyr helt enkelt kålblomst, og har lange tradisjoner i norsk kosthold. 
  • Vanligvis er det selve blomsten, den hvite delen, som vi spiser, men blader og stilk er også delikatesser.
  • Spisskål er en allsidig grønnsak med mild og god smak, som kan stekes, kokes, dampes, grilles eller nytes rå. 
  • Det finnes både rød og grønn spisskål. Den røde kan også brukes som alternativ til rødkål.
  • Rød spisskål dyrkes bare ett sted i Norge; på Vang gård i Toten. Der høstes den fra begynnelsen av juli.
Blomkl6.jpg

Blomkålen deles i skiver, som pensles med olivenolje og krydres med salt før den grilles i 4-5 minutter på hver side. Matskribenten serverer den helst sammen med bearnaisesaus, litt mer salt og pepper, og et dryss hakket kruspersille på toppen. – Veldig godt med den sausen over, lyder dommen fra Martin.

Blomkål på grillen 

Blomkålen har vært dyrket her til lands helt siden 1600-tallet, og er en velkjent favoritt på middagsbordet. Maj-Britt vil gjerne vise Martin at både den og spisskålen, er en delikatesse som du bør nyte nå når den er i sesong, gjerne kan grilles.

Blomkål på grillen 

Blomkålen har vært dyrket her til lands helt siden 1600-tallet, og er en velkjent favoritt på middagsbordet. Maj-Britt vil gjerne vise Martin at både den og spisskålen, er en delikatesse som du bør nyte nå når den er i sesong, gjerne kan grilles.

Blomkl6.jpg

Blomkålen deles i skiver, som pensles med olivenolje og krydres med salt før den grilles i 4-5 minutter på hver side. Matskribenten serverer den helst sammen med bearnaisesaus, litt mer salt og pepper, og et dryss hakket kruspersille på toppen. – Veldig godt med den sausen over, lyder dommen fra Martin.

pakkestekt-spisskal.jpg

Prøv grillet spisskål 

Spisskålen deles i to og deretter i fire kløfter som tilberedes på samme måte som blomkålen. – Vi bare slenger den på grillen, sier Maj-Britt, som anbefaler å grille spisskål på litt høy varme. –  Er litt moderne, da, med sånn brent kål. Og det er jo litt godt, sier hun og får medhold fra Martin som synes det gir grønnsaken ekstra smak. Spisskålen kan også pannestekes hvis man heller ønsker det. Før servering får den grillede spisskålen litt mer olivenolje, salt og pepper, og fersk timian drysses over. – Mmm, smørdampet er godt, men grillet er slett ikke verst!

Tomat14.jpg

MENY

SPAR

JOKER

NÆRBUTIKKEN

CC MAT

JACOB’S

KIWI

Gartner_Logo.png

TV 2s journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.

Programredaktør: Jarle Nakken

Salgsdirektør: Bjørn Gunnar Rosvoll

Lars Hilles gate 30

Pb 7222

5020 Bergen

Telefon: 02255

Materialet på nettstedet er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten avtale med TV 2 AS (utgiver) og/eller med annen klareringsordning (Kopinor www.kopinor.no eller Norwaco www.norwaco.no), er enhver lagring, eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring (herunder visning) bare tillatt når det er hjemlet i lov (til privat bruk, sitat og lignende). Utnyttelse i strid med lov eller avtale medfører erstatningsansvar, og kan straffes med bøter eller fengsel.

Logo_TV2_Konsept_RGB_Liggende_Sort.png
Gartner_Logo.png

ANNONSØRINNHOLD